newx.nl

Het nieuwste van het nieuwste

Waarom een nieuwe Displayport

Displayport wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt voor het aansluiten van computermonitoren op een videokaart. Voorheen werd deze toepassing tot stand gezet door middel van VGA (Video Graphics Array) of DVI (Digital Visual Interface). Steeds vaker wordt er dus gebruik gemaakt van Displayport kabels bij deze toepassing. Hierdoor zal uiteindelijk de VGA en DVI volledig vervangen worden door Displayport.

De connector van de Displayport kabels heeft veel weg van de HDMI kabels. Er zitten alleen twee kleine verschillen in. Ten eerste heeft de Displayport connector één schuin afgesneden hoek. Ten tweede zit er in Displayport aansluitingen een klemmechanisme wat de kabel vastklemt in de aansluiting. Op deze manier is het niet mogelijk dat de connector losschiet of langzaam loswrikt uit de aansluiting. Maar zit de connector dan voor altijd vast? Nee, dat is natuurlijk niet zo. Bovenop de connector van de kabel zit een klein knopje die ingedrukt moet worden om de kabel los te krijgen.

Displayport is net als HDMI een toepassing voor het overdragen van video- en audiosignalen. Naar schatting worden tegenwoordig 90 tot 95 procent van alle nieuwe videokaarten en laptops voorzien van een Displayport aansluiting. Displayport ondersteunt hoge resoluties en een hoge bandbreedte. Tevens is de kabel veelzijdig te gebruiken. In sommige gevallen wordt Displayport gezien als de opvolger van HDMI. Dit is niet geheel waar, maar valt ook niet volledig te ontkennen. In de wereld van computers en laptops wordt Displayport namelijk wel veel gebruikt en is het HDMI nu al voorbij, maar in de wereld van televisies is HDMI nog ver op voor. Hier wordt Displayport namelijk nauwelijks ondersteunt.

Het uiterlijk van een Displayport connector

De connector van een Displayport connector lijkt op een HDMI connector, dat heb ik eerder al aangestipt. Grofweg zijn de connectoren namelijk even groot. Een Displayport connector heeft een rechthoekige vorm en één schuin afgesneden hoek. De connector is 16,1 millimeter bij 4,76 millimeter groot, heeft twintig standaard vergulde contactpunten. Deze contactpunten zijn verdeeld over twee rijen, twee rijen van 10 contactpunten. De connector kan maar op één manier in de aansluiting ingestoken worden. Dit komt door de enkele afgesneden hoek.

Lange Displayport kabels

Bij iedere kabelsoort geldt dezelfde regel; hoe langer de lengte, hoe lager de maximale bandbreedte en dus maximale resolutie is. Bij Displayport is er alleen wel één regel waar aan gehouden moet worden bij de fabricage van de kabels. Displayport kabels tot drie meter lengte moeten altijd de maximale resolutie van zijn versie ondersteunen. Hier kun je dus van op uit gaan en je hoeft geen twijfels te hebben bij het verlies van beeldkwaliteit. Na drie meter neemt de bandbreedte af, hetzelfde als bij de meeste andere kabelsoorten.

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 newx.nl

Thema door Anders Norén